Je werkt om leven; je leeft niet om te werken. Het is dan ook logisch dat je er tijdens jouw actievere jaren even tussenuit knijpt om van dat leven te genieten. Misschien heb je het ervan genomen toen je kinderen het huis uit gingen en heb je eindelijk die wereldreis gemaakt. Of wellicht ben je al redelijk jong opa of oma geworden en wilde je veel tijd met je kleinkind(eren) doorbrengen.
Natuurlijk zijn er ook minder leuke redenen voor een professionele pauze te bedenken: ziekte, ontslag, een reorganisatie, ga zo maar door. Wat de precieze reden in jouw geval ook is, het zal de recruiter ongetwijfeld opvallen wanneer hij of zij jouw CV ter hand neemt. Sterker nog: het beruchte ‘gat op het CV’ is voor sommige kandidaten zo onwenselijk dat ze het weg proberen te moffelen of er op z’n minst erg onduidelijk over zijn.
Hoe senioren makkelijker herintreden
In deze blogpost bekijken we wat herintreders –en in het bijzonder senioren– kunnen doen om meer kans te maken op een nieuwe baan. Het algemene beeld is dat senioren maar moeilijk weer ‘aan de bak’ komen, maar gelukkig zijn er dingen waarmee je andere sollicitanten te slim af kunt zijn. Dus lees verder voor de tips!
1. Weet wat je wilt
Voordat je gaat solliciteren, is het goed om even stil te staan bij de vraag wat je nu precies wilt. Wil je bijvoorbeeld weer verder met het werk waar je vóór jouw afwezigheid mee bezig was? Kijk dan goed naar mogelijke veranderingen in de branche en bereid je daarop voor. Het kan ook zijn dat je jouw herintreding wilt aangrijpen om een carrièreswitch te maken.
2. Schakel hulp in
Je staat er niet alleen voor. Als je langere tijd uit het arbeidsproces bent geweest kun je hulp vragen bij het UWV WERKbedrijf in jouw woonplaats. Wellicht kom je in aanmerking voor bijscholingscursussen of persoonlijke begeleiding naar betaald werk. Zo wordt voor jongere herintredens bijvoorbeeld de kinderopvang geregeld. Vragen staat vrij, dus neem zeker eens contact op met dit bureau.
3. Wees open en eerlijk
Het allerlaatste wat je wilt tijdens een sollicitatie is liegen. Voorkom dat dan ook koste wat kost. Het beste is nog om de selecteur te snel af te zijn en al in jouw sollicitatiebrief te vermelden waarom je een gat op je cv hebt. Hou daarbij de vierde tip uit dit lijstje in je achterhoofd.
4. Wees positief
Wat de reden voor jouw break ook is, je wilt hier altijd zo positief mogelijk naar kijken en over spreken. Vermeld bijvoorbeeld hoe jij van die afwezigheid van de werkvloer als persoon bent gegroeid. Idealiter heb je cursussen gevolgd of vrijwilligheidswerk gedaan, maar wij begrijpen goed dat dat bij ziekte geen optie is. Toch zijn er uit een ziekte ook wijze lessen te leren en ben je bij beterschap tot op het bot gemotiveerd.
5. Kies voor een andere cv-indeling
Je hebt een gat op je cv omdat je voor een traditionele cv-indeling kiest. Maar wist je dat het ook mogelijk is om voor een andere structuur te kiezen? Zo is er bijvoorbeeld het vaardigheden-cv. Bij dit type cv zet je niet de maanden en jaren waarbij je voor werkgevers actief was. Je zet er zelfs niet eens de namen van de werkgevers bij. Lees dit artikel voor een voorbeeld van een vaardigheden-cv.
6. Laat je geboortedatum weg
Veel mensen lijken het vanzelfsprekend te vinden om hun geboortedatum op hun cv te zetten. Toch is dit helemaal niet nodig, laat staan verplicht. Al is discriminatie verboden, het vermelden van jouw geboortedatum kan dit toch in de hand werken. En dat wil je nu juist voorkomen. Laat ze er tijdens het sollicitatiegesprek maar achter komen hoe
7. Onderstreep je flexibiliteit
Komt het tot een sollicitatiegesprek, geef dan aan dat je flexibel bent. In tegenstelling tot jonge ouders zul je niet steeds op hetzelfde tijdstip naar huis moeten en ben je ook niet afhankelijk van schoolvakanties.
Maak jouw herintreding een succes
Zo zie je maar: je hebt potentiële werkgevers heel wat te bieden. Veel werkervaring, meer levenservaring en vaak ook een grotere flexibiliteit dan jongere werknemers. Focus je dus op je sterke punten en laat merken hoe gretig je bent. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat je een nieuwe baan vindt.