Een chalet wordt geassocieerd met een vakantiewoning op een park. Toch wonen steeds meer mensen permanent in een chalet. In Nederland mag een vakantiewoning niet permanent bewoond worden tenzij gemeenten in het bestemmingsplan hebben staan dat binnen een vakantiepark permanent bewoond mag worden. Naar schatting wonen in heel Nederland ongeveer 90.000 mensen op een vakantiepark. Het precieze aantal is lastig in te schatten omdat gemeenten niet altijd zicht hebben op de bewoners. Officieel mag je maximaal acht maanden per jaar wonen in een recreatiewoning.
Chalet
Voor senioren waarvan de kinderen uit huis zijn, is een tweede woning in trek. Vooral de Veluwe en de provincie Zeeland zijn populair. Dit komt mede doordat chalets in luxe zijn gegroeid. Een chalet kost gemiddeld exclusief grondprijs ongeveer € 50.000, — Nieuwbouw recreatiewoningen zijn duurder, maar worden steeds groter gebouwd.
Wensen
Nieuwbouw wordt steeds meer afgestemd op de wensen van de koper. Voor ouderen is een tweede woning van ruim 100 m2 ruim voldoende met een luxe keuken en badkamer, ruime living en twee slaapkamers. De omgeving speelt natuurlijk een belangrijke rol. Het vakantiegevoel op een park is wezenlijk anders dan een appartement in de stad. Als beide woonsituaties kunnen worden aangehouden, is dat een perfecte situatie. Binnen enkele auto-uren ben je in een andere, maar eigen omgeving.
Kleinkinderen
Voor de kinderen en kleinkinderen betekent zo’n woning een ideale bezoeksituatie. Kinderen kunnen spelen in de natuur en hebben de ruimte. Dikwijls zijn er mogelijkheden binnen het park zoals speel- en zwemvoorzieningen. Ook zijn er tal van voorzieningen zoals een hotelvoorziening, restaurants en andere recreatieve bezigheden.
Nieuwbouw
Er is ook al een schaarste te betreuren in het aantal nieuwbouw projecten. Steeds meer gemeenten weigeren een vergunning vanwege te veel vakantieparken in een gebied. In de provincie Zeeland en andere plaatsen langs de Noorzeekust zijn de prijzen van recreatiewoningen vergelijkbaar met ‘gewone’ woningen.
Ouderen die kiezen voor permanente bewoning en daarbij hun oude woning opzeggen doen er goed aan eerst goed te informeren over het bestemmingsplan van de gemeente. De verwachting is dat de vraag onder ouderen naar recreatiewoningen de komende jaren zal stijgen.