Ouder worden en slapen: wat verandert er?

15

Naarmate u ouder wordt, kan de kwaliteit van uw slaap achteruit gaan. U wordt bijvoorbeeld meerdere keren per nacht wakker of staat minder uitgerust op. Herkent u dit ook? Dan bent u misschien nieuwsgierig waarom dit zo is, en hoe u dit weer op kunt lossen. In dit artikel geven we u handige informatie en tips.

Waarom slaapt u slechter?

De slaapcyclus verandert met de leeftijd. U zult dit waarschijnlijk ook merken. U slaapt bijvoorbeeld lichter en brengt minder tijd door in de diepe slaapfasen die zo belangrijk zijn voor een uitgerust en hersteld gevoel als u ontwaakt. Minder diepe slaap kan daarnaast ook invloed hebben op de verwerking van uw herinneringen, waardoor uw geheugen achteruit kan gaan.

Naast minder diepe slaap zijn er een aantal andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat u op latere leeftijd slechter slaapt:

  • Minder fysieke activiteit: Fysieke activiteit kan ervoor zorgen dat u beter slaapt. Misschien dat u vroeger vaak actief bezig was, en dat verminderde mobiliteit dit nu niet meer toelaat. Dit kan ervoor zorgen dat u minder snel moe wordt.
  • Verminderd comfort: Wordt het steeds moeilijker om comfortabel te liggen? Het kan dat uw huidige matras en hoofdkussen niet meer voldoende ondersteuning bieden.
  • Gezondheidsproblemen: slikt u medicatie of heeft u gezondheidsproblemen zoals slaapapneu? Ook dit kan veel invloed hebben op de kwaliteit van uw slaap.

Wat kunt u eraan doen?

Het is natuurlijk erg vervelend als u ‘s nachts vaak wakker ligt of erg moe wakker wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te zorgen dat u weer een betere nachtrust krijgt.

Creëer een rustgevende slaapomgeving: Wordt u sneller wakker van geluiden, licht of een oncomfortabele slaappositie? Dan zijn er aanpassingen die u kunt maken aan uw slaapkamer. Bijvoorbeeld door verduisterende gordijnen of een slaapmasker te gebruiken, of oordopjes in te doen. Ook uw beddengoed, zoals een hoofdkussen, matras en dekbed kunnen impact hebben op uw rust. Zorg daarom dat u goede ondersteuning kiest en niet te warm of te koud slaapt.

Blijf zo actief mogelijk: Als u minder mobiel bent en uw hobby’s van vroeger niet meer uit kunt oefenen, kan het lastig zijn om in beweging te blijven. Toch zijn er misschien activiteiten die u wel uit kunt voeren, zoals een rustige wandeling of speciale seniorensport. Zorg er daarnaast ook voor dat u voldoende buitenlucht krijgt.

Beperk het drinken in de avond: Moet u er ‘s nachts vaak uit voor een toiletbezoek? Dit kunt u proberen te voorkomen door ‘s avonds minder vocht in te nemen. Drink een aantal uur voor uw bedtijd minder, zodat u als u in bed ligt minder aandrang heeft.

Beter rusten

Het kan erg vervelend zijn om onvoldoende slaap te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u hier zelf aan kunt doen. Komt u er niet uit en blijven de problemen aanhouden? Dan is het verstandig om een bezoekje aan uw huisarts of dokter te brengen. Zij kunnen u verder helpen en ervoor zorgen dat u weer beter tot rust kunt komen.