Hierop moet je letten als je de beste fiets voor senioren zoekt.

11

Veel senioren laten de auto links liggen en kiezen voor andere manieren om zich te verplaatsen, hoewel ook autodelen bij senioren aan populariteit wint. De fiets is voor veel senioren een belangrijk transportmiddel. Het is wel zo dat senioren andere behoeften hebben. Ze hebben vaak iets minder kracht in de benen, de reflexen zijn wat minder goed en ze kunnen het ook moeilijker hebben om hun evenwicht te bewaren, wat in gevaarlijke situaties kan resulteren. Gelukkig bestaan er ook goede seniorenfietsen die hierop inspelen. We leggen uit welke keuzes de senior heeft en waaraan aandacht moet worden geschonken.

Essentiële kenmerken van een goede seniorenfiets

Er zijn een aantal kenmerken waar een goede seniorenfiets hoe dan ook aan moet voldoen. Zo heeft een seniorenfiets bij voorkeur een lage instap, maar kan je ook met de twee voeten op de grond terwijl je gewoon op het zadel blijft zitten. Dit is iets waar je goed op moet letten, want bij een lage-instapfiets is dit niet altijd het geval en zit je soms te hoog.

Ondanks de lage instap en de lage zitpositie moet de ergonomie natuurlijk nog steeds heel goed zijn. De senior moet een optimale trapbeweging kunnen maken. Een referentie op dit gebied is altijd al de Tavara Balance geweest, waarbij de fietser achter de trapas zit in plaats van erboven. De benen moeten dan een meer voorwaartse beweging maken, waardoor de beenkracht optimaal wordt benut.

Verder is het belangrijk dat een goede seniorenfiets aan alle wettelijke eisen voldoet en voldoende zichtbaar is in het verkeer. Een bel, goede remmen, een voor- en achterlicht en reflectoren zijn dan ook een must. Aanvullend kan de senior nog een fluohesje dragen en een fietsvlag installeren om extra op te vallen in het verkeer.

Elektrische fiets voor senioren

Tegenwoordig zijn er ook andere opties voor senioren die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. De elektrische fiets is bijvoorbeeld behoorlijk populair. Zo’n elektrische fiets biedt extra ondersteuning op de moeilijkste momenten, bijvoorbeeld bij het beklimmen van een heuvel. Zo’n elektrische fiets behaalt in principe snelheden tot 25 km/u. Er bestaan ook speed pedelecs die snelheden tot 45 km/u behalen, maar dat is toch wel heel snel en is niet altijd aan te raden.

Elektrische fietsen zijn er in de meest uiteenlopende uitvoeringen, gaande van een elektrische koersfiets tot een elektrische stadsfiets of mountainbike. Tegenwoordig kiezen velen voor extra ondersteuning met een hybride fiets, een combinatie tussen een (elektrische) stadsfiets en een sportfiets. Ook bij de hybride fietsen zijn er modellen met een lage instap te vinden.

Driewielers en andere oplossingen bij evenwichtsproblemen.

Er zijn ten slotte ook oplossingen voor senioren die het moeilijker hebben om hun evenwicht te bewaren. De driewieler of driewielfiets is hier het voornaamste voorbeeld van. Zo’n driewielfiets heeft een extra wiel vooraan of achteraan de fiets. Het is een goede oplossing voor senioren met evenwichtsproblemen die te fit zijn om voor een scootmobiel te kiezen. Het is wel zo dat een driewielfiets in het begin even wennen is, net omdat je niet zelf je evenwicht moet bewaren. Op de driewielfiets zijn er ook elektrische varianten en er bestaan zelfs scootmobielfietsen die het midden houden tussen een fiets, een elektrische fiets en een scootmobiel.