Incontinentie op latere leeftijd: een veelvoorkomend probleem
Wanneer u eenmaal boven de leeftijd van 60 jaar bent, heeft u een verhoogde kans op ouderdomskwalen. Incontinentie is hier een veelvoorkomend voorbeeld van; maar liefst 15% van alle dames en 8% van alle heren heeft ervaring met urineverlies.
Schaamte
Desondanks de alledaagsheid van het probleem rust er een groot taboe op Incontinentie bij ouderen; velen van hen durven er niet over te praten. Uiteindelijk stapt slechts een kleine helft van de betrokkenen naar een medisch specialist.
Veroorzakers van incontinentie
Bij veel 60-plussers manifesteert incontinentie zich met andere ouderdomsaandoeningen. Zo gaan Diabetes Mellitus, Delier, CVA en Parkinson vaak gepaard met ongewild urineverlies. Het kan echter ook voorkomen dat het urineverlies een gevolg is van fysieke klachten. Veelvoorkomende veroorzakers zijn aandoeningen aan de blaas, bekkenbodem en darmen. Daarnaast kunnen voeding (cafeïne), medicatie en gemoedstoestand (depressie) effect hebben op de ernst- en impact van de symptomen.
Wat u zelf kunt doen
Ongewild urineverlies kan een grote impact hebben op uw dagelijks functioneren en u beperken in de dingen die u graag doet. Omdat veel van deze klachten behandelbaar zijn, adviseren we u dan ook altijd om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan nagaan in hoeverre uw problemen verholpen kunnen worden, en u eventueel doorverwijzen naar een specialist. Op de website van Depend kunt u bovendien terecht voor incontinentiemateriaal om met een vertrouwd en veilig gevoel uw dag door te komen.